Samfundet forandrer sig og idrætten forandrer sig samtidig

Nogle historier og eksempler fra gadeidrættens verden

 

Den danske idrætssektor er under forandring, og forandringen kan betyde, at flere danskere ændrer deres forhold til idræt. Samtidig påvirkes vores liv af familiemønstre, arbejde og uddannelse, sociale medier m.v. De frivillige foreninger skal agere i en ny dagsorden, som måske – måske ikke – kalder på en ny måde at drive forening på. Eller kalder på at udvikle nogle helt nye, mere løse, mere digitale måder at ’tilhøre’ en idrætsudbyder på.

En af disse mere uformelle måder at dyrke idræt på sker via de mange nye, spændende aktiviteter some GAME Danmark og Platformen for Gadeidræt udvikler. Her historier om hvordan det virker,

Rodwan Aden er en 20-årig frivillig Playmaker i GAME Aarhus. Han kender området ved Rosenhøj som sin egen bukselomme, og så gør han mennesker glade!

Rodwan Aden har deltaget i flere Playmaker Camps i GAME Streetmekka København og er nu GAME Playmaker i den aarhusianske version af GAME.

Rodwan er en ildsjæl, når det kommer til arbejdet med børn og unge i GAME-zone Rosenhøj, Aarhus. Faktisk var det ham, der i 2015 startede GAME-zonen op. Rodwan kender området som sin egen bukselomme, og han vidste fra starten, hvilket sted, der ville egne sig perfekt som en GAME-zone. Et sted som børn og unge i forvejen brugte som et hænge ud-sted, hvor der er god mulighed for at udfolde gadeidrætten på asfalt. Rodwan har formået at rekruttere andre seje unge frivillige GAME Playmakere, og han er primus motor, når det handler om at organisere træningerne og at sørge for, at træningerne kører derud af hver eneste uge. Han er en person, som er fantastisk, når det gælder om at bevare overblikket, strukturere og ikke mindst sørge for at stemningen er helt i top. Og så medbringer han musikanlæg til alle træninger.

Vi spurgte Rowan: “Hvad synes du er det fedeste ved træningerne i GAME-zonen?”

“Træningerne gør mennesker glade, og zonen skaber tydeligvis fællesskab ude i boligområdet. Træningerne i zonen giver børnene og de unge noget at lave i deres fritid.  Generelt er der er mange børn og unge, som måske har det lidt svært, som via træningerne får det lettere i hverdagen og bliver gladere. Netop fordi de får skabt stærke venskaber og succesoplevelser. Det er noget, der gør mig stolt over at være i GAME. Også er det bare super fedt at være en del af en gruppe frivillige, som brænder for det, de laver – båndene mellem os er stærke.”

Hvorfor tror du, at jeres zone har så højt deltagerantal?
“Først og fremmest er det en virkelig god location. Det er et sted, som mange af de lokale kender og kommer. Jeg og de to andre, der står for street soccer-træningerne, er et godt team, vi supplerer hinanden.  Jeg synes, det fungerer rigtig godt at være tre frivillige til alle træninger. Hassan og Abdullahi kører træningerne, det er dem der har styr på sporten og brænder for at give den gas på asfalten. Hassan og Abdullahi er begge nye i GAME, men har været super gode til at komme ind i det og engagere sig. Jeg er mere den, som organiserer og render rundt og taler med folk, både med dem, der er med, og dem, der nysgerrigt kigger på. Så er der mulighed for at udbrede det gode budskab og rekruttere nye deltagere under træningerne og peppe stemningen op.”

Hvad er det bedste ved at være frivillig i GAME?
“At vi er et team omkring opgaven. Der er en klar rollefordeling mellem Hassan, Abdullahi og mig. På den måde er det lettere at skabe nogle rammer for sjove og lærerige træninger, som børn og unge elsker at komme til. Gode træninger med glade børn betyder flere gode træninger. Og så er der bare er helt vildt mange fantastiske børn og unge ude ved Rosenhøj!”

“Det er en fornøjelse at tage hen til sydbyen og se de her glade unge mennnesker,” siger Anne Gunnerud Mortensen, SSP konsulent i Næstved.

På trods af den danske vinter, og at sæsonen for udendørs gadeidræt for længst er slut, afholder de unge lokale GAME-frivillige i Næstved, Playmakerne, alligevel indendørs træninger i street basket en gang om ugen. Anne Gunnerud Mortensen fortæller begejstret, om sidste gang hun besøgte dem:

”Jeg var ovre og se en træning, og der var næsten pladsmangel, fordi der var så mange med. Der var en af deltagerne, der var sendt til afslapning, fordi han ikke kunne opføre sig ordentligt. Playmakerne er kun 17-18 år, men har lært at styre træningen, tage ansvar og fortælle de yngre deltagere, at de er nødt til at følge spillereglerne.”

En del af de midler, Næstved Kommune lægger i projektet, går til at Playmakerne tre gange om året er på uddannelsescamp i København. På de tre weekender i København lærer de at undervise i street sport, om den vigtige sociale rolle, de spiller over for de børn, de træner, og om samarbejde og projektplanlægning. Fokus på uddannelsescampen er at tage ansvar, medborgerskab og at gå forrest som en positiv rollemodel i sit lokalområde.

Playmakerne er mellem 16-25 år og har ofte ikke trænererfaring i forvejen, så der skal tages tilløb, når de efter første uddannelsescamp skal på gaden i deres lokale område og tage ansvar for en stor gruppe børn.

Seje Playmakere
Selvom Playmakerne i Sydbyen har stor succes med de indendørs træninger nu, understreger Anne Gunnerud Mortensen, at det var svært at få startet træningerne op i forårs- og sommersæsonen. Det var en udfordring at fastholde både Playmakere og deltagere til de ugentlige træninger:

”Det var svært for Playmakerne i starten at stå med ansvaret, selvom de gerne ville have det til at lykkes. Men så holdt vi et møde sammen med GAME og hjalp dem med at sætte træningerne i system. Og vi fortalte dem, at vi står bag dem og støtter dem. Og det gav dem et skub,” fortæller hun.

Da sæsonen for gadeidræt officielt sluttede i efteråret, kom Playmakerne til Anne Gunnerud Mortensen med et ønske om at få lov til at starte indendørs træninger op. Playmakerne fortsatte derefter sæsonen med street basket-træninger i en indendørs hal, og deres vilje til at få succes med træningerne gjorde indtryk på Anne Gunnerud Mortensen: ”At Playmakerne sagde, at det her skal simpelthen bare lykkes, det synes jeg var sejt,” siger hun.

Basket på en fredag aften
I boligområdet Sydbyen er der en højere andel af børn og unge end i resten af Næstved, ligesom andelen af børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk også er højere end andre steder i Næstved. Anne Gunnerud Mortensen fortæller, at en del unge hænger ud i Folkeparken tæt ved Sydbyskolen. Det har tidligere givet anledning til problemer, men siden GAME-træningerne startede, er forekomsten af de uheldige aktiviteter faldet: ”Vi har haft perioder, hvor nogle unge har lavet hærværk. Det ser vi i langt mindre grad nu. Men om det er GAME’s skyld, det ved vi ikke med sikkerhed. Men jeg tror på, at det har haft en effekt, med de her gadeidrætsaktiviteter” siger Anne Gunnerud Mortensen og forklarer, at parken i dag er et positivt samlingssted for mange forskellige børn og unge. Basketbanen og gadeidræts-træningerne har givet de unge et alternativ: ”Vi kan se, at der er flere, der spiller basket en fredag aften eller på andre dage, hvor de af sig selv kommer og benytter banen for at dygtiggøre sig,” fortæller Anne Gunnerud Mortensen.

Klub vs. gade
Rundt om Folkeparken ligger mange foreninger, men Anne Gunnerud Mortensen mener, at gadeidrætsaktiviteterne er et godt alternativ for de unge fra Sydbyen, der ikke er medlemmer af de lokale sportsklubber:

”Jeg tror, det er godt, at du har det her uforpligtende tilbud, som er på kryds og tværs af aldersgrupper,” siger hun og fortsætter: ”Gadeidræts-træningerne giver et andet fællesskab, end det foreningerne tilbyder. Og GAME har nok også fanget nogle af dem, som ikke ville melde sig ind i en klub.”

Playmakerne, der står for træningerne i Sydbyen, er selv vokset op i boligområdet og deltog selv i GAME træninger, da de var små. Det ser Anne Gunnerud Mortensen som en stor styrke for området, fordi Playmakerne er med til at bære noget positivt videre. Playmakerne har haft en masse gode oplevelser med gadeidrætten og deres trænere, som de nu giver til de yngre børn i Sydbyen: ”Det har været meget værdifuldt, at de unge ser de ældre Playmakere som rollemodeller,” siger Anne Gunnerud Mortensen.

En fornøjelse at besøge Sydbyen
På trods af udfordringer med fastholdelse og organisering af træningerne, mener Anne Gunnerud Mortensen at GAME’s aktiviteter er værdifulde for lokalområdets børn og unge. Det er derfor, hun har anbefalet Næstved Kommune, at de fortsætter samarbejdet med GAME næste sæson, for som hun siger:

”Træningerne skaber et positivt fællesskab og samlingssted, hvor de yngre bliver udsat for gode rollemodeller. Sådan noget binder et område sammen. Og det synes jeg er værdifuldt. Det giver meget, og det er altid en fornøjelse at tage hen til Sydbyen og se de her glade unge mennesker.”.

 

Gadeidrætten hjælper med forebygge overvægt og diabetes blandt socialt og sundhedsmæssig udsatte unge

Ulighed i sundhed rammer i særlig grad i udsatte boligområder. Børn og unge i disse områder finder ofte ikke vej ind i idrætsforeninger pga. økonomiske, sociale eller kulturelle barrierer.

Novo Nordisk Fonden har derfor bevilget 9,4 mio. kr. til et nyt forsknings- og interventionsprojekt, ASFALT, der har til formål at få unge i alderen 8-25 år til at blive mere fysisk aktive i hverdagen gennem deltagelse i gadeidræt og ved at styrke deres sociale relationer.

Projektet tager afsæt I GAME’s arbejde i udsatte boligområder, hvor frivillige, unge rollemodeller uddannes som gadeidrætsinstruktører (Playmakere) og forestår ugentlige træninger i gadeidræt, fx fodbold og basketball, for lokale børn. Samtidig har projektet fokus på måling af effekterne af de sociale indsatser – et område der generelt er mangelfuldt undersøgt.

”I GAME har vi rigtig gode erfaringer med at arbejde med gadeidræt og frivillige rollemodeller, men forskningsmæssigt er det ikke noget, der er særligt velundersøgt. Vi har en ambition om at afhjælpe ulighed i adgang til fællesskaber og et fysisk aktivt liv.

Derfor er det vigtigt, at vi bliver klogere på, hvordan GAME i alliance med kommuner og lokale aktører kan sætte fart på nødvendige sociale forandringer,” siger direktør i GAME, Morten Bo Andersen.

Selv bedsteforældrene værdsætter gadeidrætten
En af gæsterne på Street Culture Festival er Else Olesen, der har slået sig ned på en sofa fremstillet af paller, hvor hun nyder solen og venter på en kop kaffe.

“Mit barnebarn Viktor på 12 år er medlem i Game og har været det lige siden starten for halvandet år siden.

Vi har lavet en familieudflugt ud af det og er tre generationer afsted i dag. Jeg synes, det er et godt sted, og det giver rigtig mange børn og unge nogle gode oplevelser. Jeg må erkende, at jeg var lidt bekymret for, at Viktor skulle komme her til at begynde med, men jeg må også sige, at min bekymring nu er helt væk.

Han elsker at komme her, og han er her mindst én gang om ugen. Det er naturligvis noget helt anderledes og nogle helt andre aktiviteter, end da vi selv var børn, men sådan ændrer tingene sig jo bare, og det er helt fint,” siger Else Olesen.